MEGNYITOTTUK WEBÁRUHÁZUNKAT

Vásároljon Online!

Anyagismeret

2010-03-30 20:35:52

Poliuretán (AU, PU)

A poliuretán az elasztomerek közül a lényegesen nagyobb mechanikai szilárdságával emelkedik ki. Emellett magasabb kopásállósággal, extrúziós ellenállással és magasabb szakítószilárdsággal rendelkezik. Az anyag öregedés- és ózonálló, alkalmazható ásványolaj és zsír, szilikonolaj, víz (max. 50°C) és tiszta alifátos szénhidrogén közegek esetén

Fluor-Kaucsuk (FKM, Viton)

A fluor anyagok nagyon magas hőállósággal és vegyi ellenállósággal rendelkeznek. Jó öregedés- és ózonállóság, alacsony gázáteresztés(vákuum estén is alkalmazható) és önoltó égési tulajdonságok jellemzik.

A standard FKM anyagok nagyon jól ellenállnak, ásványi olajoknak és zsíroknak, alifátos, aromás és klórozott szénhidrogéneknek, 
üzemanyagokban, nehezen éghető HFD folyadékoknak, sok szerves oldószernek illetve vegyületnek.
Az FKM általánosan nem alkalmazható forró vízben, vízgőzben, poláris oldószerekben, glikolbázisú fékfolyadékokban és kismolekulájú szerves savakban.

 

Butadién-nitril kaucsuk (NBR)

Az NBR nagyon jó mechanikai tulajdonságainak valamint az ásványolaj bázisú kenőolajokkal és zsírokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően a leggyakrabban alkalmazott keverék. 

Az NBR nem áll ellen az aromás és klórozott szénhidrogéneknek, aromás üzemanyagoknak, poláris oldószereknek, glikolbázisú fékfolyadékoknak és nehezen éghető HFD folyadéknak.

Ózon-, időjárás-, öregedésállósága kicsi, de ennek az alkalmazások túlnyomó részében, pl. ha az anyag olajjal érintkezik, nincs jelentősége.

Butadién és akril-nitril kopolimerje. Többféle nitriltartalommal állítják elő. A nitrilcsoport miatt erősen poláros. A nitriltartalom növelésével erősen nő az olajállósága. Egyre merevebb lesz a molekulalánc. Nő a modulusz, szakítószilárdság, romlik a rugalmasság.

 

Kloroprénkaucsuk (CR)

A kloroprén ózon, időjárás, öregedésállósága mellett jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Sok hűtőközegben történő alkalmazásra megfelel, közepes ellenállóságot mutat ásványolajokban.

A kloroprénkaucsukok egyik elterjedt kereskedelmi változata a Neoprene.

Üzem közben a kloroprén alapú gumiból klór szabadulhat fel, különösen melegedés hatására, annak minden következményével. Például a klór eloltja a tüzet, ezért enyhébb tűzveszélynek kitett gumitermékek előállításakor előnyös.

 

Etilén-propilén kaucsuk (EPM, EPDM)

Az etilén-propilén kaucsukok sokkal magasabb hőmérsékletet kibírnak, mint a kaucsukok többsége. Ezért hőálló gumik készítésére használják; a gumigyártás során is megengedhető magasabb feldolgozási hőmérséklet, mint a legtöbb kaucsuknál.

Az EPDM anyag jól ellenáll forró víznek, vízgőznek, kedvező öregedési és vegyi ellenállásóságot mutat. Széles hőmérsékleti határok között alkalmazható. Kén és peroxid-kötésű típusokat különböztetünk meg, ahol a peroxid-kötésű magasabb hőmérsékletállóságot és kisebb maradandó alakváltozást mutat.

Asványolajterméknek (kenőanyagok, üzemanyagok) nem áll ellen.


Szilikonkaucsuk (VMQ)

A szilikonkaucsuk különösen jól használható széles hőmérsékleti tartományokban, kiváló ózon, időjárás és öregedésállóságukkal tűnnek ki. A szilikon mechanikai tulajdonságai más elasztomerekkel összehasonlítva gyengébbek. A szilikon élettanilag kifogástalan, ezért gyakori az élelmiszer- és gyógyszeripari alkalmazása.

 

Ellenállnak víznek (100°C-ig), alifátos motor- és hajtóműolajoknak, állati és növényi olajoknak, zsíroknak.

Természetes kaucsuk (NR)

A természetes kaucsuk alapvetően cisz-poliizoprénből áll, melyben szabályosan, ugyanabban a helyzetben követik egymást az ismétlődő szakaszok. Ez viszonylag nagy rendezettséget eredményez.

A természetes kaucsuk mindig tartalmaz fehérjetermészetű anyagokat, amelyekben vannak poláros csoportok. Ezek között erős a kölcsönhatás, az átlagnál jobban kristályosodnak, és a kaucsuk is elég jól kristályosodik, különösen húzás (a makromolekulák orientálódása) hatására. Ezért a töltőanyagot nem tartalmazó guminak is nagy a szakítószilárdsága, és aktív töltőanyaggal ez még tovább javítható.

A természetes kaucsukból készült gumi nagyon jó dinamikus tulajdonságokkal rendelkezik, kicsi hiszterézisű.

A fentiek miatt a kopásállósága jó.

A fehérjetartalom miatt a természetes kaucsuk alapú gumik nem nagyon vízállóak, az izoprénlánc miatt nem állnak ellen az olajoknak.

 

Izoprénkaucsuk (IR)

Fő kémiai komponense megegyezik a természetes kaucsukéval, de a részletek sokat számítanak. Nem annyira szabályos felépítésű, mint a természetes kaucsuk, és nem tartalmaz fehérjét. Ezért az izoprénkaucsuk alapú gumi kevéssé kristályosodik (inkább csak nyújtás hatására), és nyersen sokkal nehezebb megdolgozni, mint a természetes kaucsuk alapú gumikeverékeket. A töltetlen vulkanizátum szakítószilárdsága elég kicsi. Aktív töltőanyag hatására jelentősen javítható, de a természetes kaucsuktól elmarad.

A dinamikus tulajdonságok kicsit elmaradnak a természetes kaucsukétól, a kopásállóság még inkább. Olajállósága a természetes kaucsukhoz hasonlóan rossz, a vízállósága jobb, mint a természetes kaucsuké.

 

Butadiénkaucsuk (BR)

A kaucsukok közül a butadiénkaucsuk képezi a legkopaszabb szénláncot: nemhogy poláros csoportot, de még egy árva metilcsoportot sem tartalmaz. Ezért a szomszédos makromolekulák közötti kölcsönhatás gyenge. Ettől a gumi nagyon rugalmas lesz, jó dinamikus tulajdonságokkal fog rendelkezni.

A gyenge kölcsönhatás következtében a töltetlen gumikeverékből készült vulkanizátumok szakítószilárdsága kicsi, amely aktív töltőanyaggal jelentősen javítható (de nem annyira, mint például az izoprénkaucsuk esetében).

A butadiénkaucsuk alapú guminak az átlaggumihoz képest nagyon kicsi a súrlódási együtthatója, és nagyon jó a kopásállósága.

 

Butadién-sztirol kaucsuk (SBR)

Butadién és sztirol (vagy metil-sztirol) kopolimerje. Sokféle butadién-sztirol kaucsuk létezik, melyek tulajdonságai között elég nagy különbségek is lehetnek. A legnagyobb jelentősége a butadién és a sztirol arányának van.

A sztirolnak köszönhetően erősebb a molekulák közti kölcsönhatás, ezért nagy a szakítószilárdsága. Az aromás összetevő javítja a hőállóságot. A dinamikus tulajdonságok nem kimagaslóak, de a jó súrlódási együttható az eddig leírtakkal párosulva nagy kopásállóságot eredményez. Mivel elég olcsó is, gyakran használják gumiabroncsok futókeverékében.

A sztiroltartalom növelésével nő a fajsúlya.

 

Butilkaucsuk (IIR)

Izobutilén polimerizációjával állítják elő. A poliizobutilén nem tartalmaz kettős kötést. Azért, hogy kénnel lehessen vulkanizálni, izoprénrészleteket is tartalmaz, 1-2%-ban.

A poliizobutilén-molekulák között kicsi a kölcsönhatás, ezért a butilkaucsuk alapú gumik szakítószilárdsága kicsi, főleg a töltetleneké. A maradó nyúlás nagy.

A poliizobutilén nagyon tömör szerkezetű, ezért nagyon alacsony légáteresztő képességéről híres (a többi kaucsukhoz képest. A fémeknél nagyobb!). Jó a vegyszerállósága.

Kapcsolódó galéria